Δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες

«Ρολά» στα τραπεζικά καταστήματα μέχρι και τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, με καθημερινό όριο ανάληψης στα 60 ευρώ - Νέα παράταση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας - Τι είπε στο δραματικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός για καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις - Την πρόταση των Θεσμών που θα τεθεί σε δημοψήφισμα δημοσιοποίησε ο Γιούνκερ - Συνεχής ενημέρωση και όλο το χρονικό των εξελίξεων


ΠΟΛΙΤΙΚΗΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015
19:08
27/06/2015
/
13:49
02/07/2015
Δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες
110
loading

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε εκτός από την επιβολή capital controls και το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων για 6 ημέρες, μέχρι τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου. Αναμένεται να γίνει επίσημη ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για τους συνταξιούχους, ενώ το όριο των αναλήψεων διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ημερησίως, τουλάχιστον για τις πρώτες ήμερες, όπως διευκρινίστηκε. Οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τα έκτακτα μέτρα, καθώς ορισμένα καταστήματα τραπεζών θα λειτουργήσουν για την καταβολή των συντάξεων. Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα θα ισχύσουν για τις επόμενες μέρες.

Ο έλεγχος κεφαλαίων δεν επηρεάζει τους τουρίστες, καθώς σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους.

Είχε προηγηθεί πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, όποτε και ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι έστειλε εκ νέου αίτημα παράτασης της συμφωνίας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι διασφαλισμένη η καταβολή των μισθών και των συντάξεων, καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις.

Ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων είχε προταθεί κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, μετά την παράταση που δόθηκε στον ELA για 48 ώρες, αλλά δίχως να αυξηθεί το διαθέσιμο όριο χρηματοδότησης.

Το δραματικό διάγγελμα Τσίπρα

Με επίθεση κατά της απόφασης του Eurogroup να μην εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ξεκίνησε το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. «Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις», εξήγησε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως έστειλε την Κυριακή εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης της συμφωνίας στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας», δήλωσε για να υπογραμμίσει ότι «είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών».

Ο Τσίπρας συνέστησε ότι «αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή», για να σημειώσει ότι «οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες» και πως «το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων».

«Τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει. Θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Η στάση Βαρουφάκη για τα capital controls

Νωρίτερα, ο υπουργός -μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών- είχε υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση δεν προέκρινε μια τέτοια λύση. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να άσκησε σκληρή κριτική στην ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστικό» το ενδεχόμενο να εξετάζει η ΕΚΤ μείωση κεφαλαίων προς τις τράπεζες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε τέτοια περίπτωση η Ευρώπη θα έχει αποτύχει.

Λίγο αργότερα ο ίδιος μέσω tweet τάχθηκε κατά της ιδέας: Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης είναι μια αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την ίδια την έννοια.

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και πίσω από τις σκληρές δηλώσεις αφήνουν παράθυρο και ζητούν από την Ελλάδα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ διακινούνται σενάρια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ώστε οι ηγέτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και όχι οι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup.

Η πρόταση των Θεσμών που θα τεθεί σε δημοψήφισμα

Αξιοσημείωτη είναι η κίνηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να δημοσιεύσει το απόγευμα της Κυριακής το κείμενο της πρότασης που κατέθεσαν οι Θεσμοί προς την Ελλάδα και που θα τεθεί προς δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και μάλιστα με tweet στα Ελληνικά, η δημοσίευση γίνεται «για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας». Στην ανακοίνωση, η ευθύνη για την παύση των διαπραγματεύσεων επιρρίπτεται αποκλειστικά και «μονομερώς» στην ελληνική κυβέρνηση. «Λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015», όπως γράφει το κείμενο.

Στην πρόταση ζητείται για το 2015 πλεόνασμα 1%, ενώ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 ζητείται πλεόνασμα 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Για τον ΦΠΑ προτείνεται αύξηση των ξενοδοχείων στο 13%, για την εστίαση στο 23%, διατήρηση του ρεύματος στο 13%, ενώ για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%. Για τα φάρμακα ο ΦΠΑ θα μείνει στο 6%, το ίδιο και για βιβλία και θέατρα. Ζητείται ακόμη κατάργηση των εκπτώσεων για τα νησιά. Επίσης περιλαμβάνεται αύξηση από το 4% στο 6% στις ασφαλιστικές εισφορές για τον υγειονομικό κλάδο για τους συνταξιούχους.

Το Δημοψήφισμα

Η Βουλή υπερψήφισε μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, η οποία σημαδεύτηκε από την ολιγόλεπτη αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά, μετά από την επιλογή της προέδρου της Βουλής να προεδρεύσει αν και νωρίτερα είχε μιλήσει από το βήμα, κάτι που απαγορεύει ο κανονισμός.

Το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας, διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη μαραθώνια συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των θεσμών.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μιλήσουμε με σταράτα λόγια. Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία με μελανά χρώματα. Κάποιοι, πέρα από κάθε λογική και κανόνα, αποφάσισαν να μιλήσουν σε ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο χωρίς την Ελλάδα. Κάποιοι αποφάσισαν να συνεδριάσουν αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο. Κάποιοι αποκλείουν τη χώρα μας χωρίς να έχουν δικαίωμα. Επιπλέον, όμως, θα μείνει με μελανά χρώματα γιατί κάποιοι δεν επιτρέπουν στην δημοκρατία να αναπνεύσει.Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ για να διαφυλάξουμε την δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας. Ο λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα και όλοι μας θα σεβαστούμε την επιλογή του. Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στους αγώνες του λαού».

Δείτε εδώ όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Για διαπραγμάτευση «θέατρο του παραλόγου» και δημοψήφισμα «παρωδία» έκανε λόγο από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η «πρόταση σέρνει τη χώρα έξω από την Ευρώπη. Ο λαός καλείται να πει ναι ή όχι σε Ευρώπη και ευρώ. Θέλουμε να είμαστε σταθερά στην καρδιά της Ευρώπης». «Υποσχεθήκατε ότι θα φέρνατε μία καλύτερη συμφωνία και εσείς φέρατε μία συμφωνία χειρότερη από κάθε μνημόνιο, οδηγώντας μάλιστα την Ελλάδα εκτός ευρώ» είπε. «Αποτύχατε σε όλα κ. Τσίπρα, δραματικά και με πάταγο. Οδηγήσατε μία άθλια διαπραγμάτευση σε ένα άθλιο αποτέλεσμα και τώρα σε ένα άθλιο δημοψήφισμα, το οποίο θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ» πρόσθεσε.

Δείτε εδώ όλη την ομιλία Αντώνη Σαμαρά

Η απομόνωση Βαρουφάκη στο Eurogroup

Επίθεση στο Eurogroup εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Βαρουφάκης με τον υπουργό Οικονομικών να αμφισβητεί τη δημοκρατικότητα του θεσμού. Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας διεκόπη το απόγευμα του Σαββάτου και συνεχίστηκε χωρίς την ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ το ανακοινωθέν συντάχθηκε και υπεγράφη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς .

Ντάισελμπλουμ: Θα υποστηρίξουμε τους Έλληνες και την Ελλάδα όποτε χρειαστεί

Αποφασισμένος να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup και σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα και τους Έλληνες όποτε και αν αυτό χρειαστεί.

«Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα διατηρήσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Συζητήσαμε την ισχυρή αποφασιστικότητα να ενισχύσουμε την Ευρωζώνη και καταλήξαμε πως κατά γενική ομολογία είμαστε σε ισχυρότερη κατάσταση από όσο ήμασταν πριν την κρίση. Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό όποτε και αν αυτό χρειαστεί» τόνισε ο κ. Νταισελμπλουμ και πρόσθεσε: Είμαστε ανοιχτοί. Δεν έφυγαν οι θεσμοί χθες, αλλά η Ελλάδα. Δεν είπαμε εμείς ότι οι συνομιλίες έληξαν, αλλά η Ελλάδα είπε ότι αυτό που υπάρχει στο τραπέζι αξίζει ένα όχι. Πολλά μπορούν να συμβούν, σενάρια να επινοηθούν. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Η Αθήνα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να προσφέρουν τεχνική βοήθεια. Το Eurogroup θα πάρει μέτρα για την κατάσταση στην Ελλάδα».

Σόιμπλε: Θα κάνουμε τα πάντα να μην μολυνθεί η Ευρωζώνη

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας στην Ευρωζώνη», είπε μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup, που έγινε χωρίς την παρουσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για δραματική εξέλιξη όσον αφορά τις αναλήψεις στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η χώρα μας.

Το χρονικό των εξελίξεων

Η απόφαση που έλαβε το Eurogroup για την Ελλάδα ήταν αρνητική σε σχέση με το αίτημα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τους ομολόγους του παράταση του προγράμματος, ενώ μιλώντας στο Reuters τόνισε πως η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου εξαρτάται από την ευελιξία των πιστωτών και πως θέλει η ΕΕ να επιστρέψει τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ την Τρίτη.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ελλάδα θα βρεθεί την 1η Ιουλίου εκτός προγράμματος και εκτός διαδικασίας συμφωνίας, με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πού αποσκοπεί όμως ο πρωθυπουργός με αυτήν την κίνηση την ώρα που οι θεσμοί δεν κάνουν βήμα πίσω και το πρόγραμμα της χώρας μας ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιούνιο, χωρίς να δίνεται παράταση;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Με τη «βόμβα» για δημοψήφισμα πάνω στην πρόταση-σοκ την οποία κατέθεσαν οι Θεσμοί, ο Τσίπρας θέλει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του ισχύ στην πιο κρίσιμη στιγμή της διακυβέρνησής του αλλά και πιθανότατα της μεταπολίτευσης. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει δώσει μεταφρασμένη και αναλυτικά την πρόταση των δανειστών για να ξέρουν οι πολίτες πάνω σε τι ακριβώς θα τοποθετηθούν.

Σε ερώτηση προς κυβερνητικούς αξιωματούχους, πάντως, για το κατά πόσο το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποβεί «άσφαιρο» εφόσον οι Θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, σημείωναν ότι το δημοψήφισμα θα προχωρήσει όποιες και αν είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των Βρυξελλών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν ότι η απόφαση για δημοψήφισμα είναι ομόφωνη και αποτελεί την «πλέον δημοκρατική απόφαση που θα μπορούσε να πάρει ο πρωθυπουργός στις παρούσες συνθήκες».

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι συντηρείται η ρητορική για ρήξη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να κάνουν λόγο για παραμονή ή έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μία διλημματική λογική που τροφοδοτείται από το μπλοκ των δανειστών και τα εγχώρια συμφέροντα».

Οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών

«Έχω εκπλαγεί αρνητικά από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και απείλησε: Θα ακούσουμε τις απόψεις της Ελλάδας και συζητήσουμε για τις όποιες συνέπειες.

«Η Ελλάδα αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Σόιμπλε και ξεκαθάρισε: «Το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Ιουνίου». «Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα», τόνισε ο Μοσκοβισί ενώ η Λαγκάρντ αρκέστηκε στο: «Δείξαμε ευελιξία στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο στόχο».

Ταυτόχρονα κρίσιμες αποφάσεις από τη Φρανκφούρτη αναμένονται για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς πλέον ο Μάριο Ντράγκι κρατάει τα κλειδιά των τραπεζών.

Η αντίδραση του κόσμου

Το πρωί του Σαββάτου και την Κυριακή παρατηρήθηκαν ουρές στα ΑΤΜ όπου πολίτες σηκώνουν χρήματα, ενώ αυξημένη ήταν η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Διακοπή στο κρίσιμο Eurogroup και συνέχεια με τον Βαρουφάκη εκτός!

Σε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες στον απόηχο της ελληνικής ανακοίνωσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της πρότασης των Θεσμών. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έκαναν δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τι σημαίνει η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup

Αρνητική για την Ελλάδα είναι η απόφαση που έλαβε το Eurogroup σε σχέση με το αίτημα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα, με τη συνεδρίαση μάλιστα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να πρόκειται να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, ο κ. Βαρουφάκης θα ζητούσε από τους ομολόγους του της ευρωζώνης παράταση του προγράμματος, ενώ μιλώντας στο Reuters τόνισε πως η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου εξαρτάται από την ευελιξία των πιστωτών και πως θέλει η ΕΕ να επιστρέψει τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ την Τρίτη.

Πρακτικά η Ελλάδα θα βρεθεί την 1η Ιουλίου εκτός προγράμματος και εκτός διαδικασίας συμφωνίας, με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το δημοψήφισμα στη Βουλή

Επιστρέφοντας στα ελληνικά δεδομένα, η απόφαση της Βουλής ήταν προγραμματισμένο ληφθεί με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία -λόγω του μεγάλου αριθμού των ομιλητών- μετατέθηκε χρονικά για τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την εκδοθείσα ημερήσια διάταξη, θα διεξαχθεί «συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α' του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ . Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ . Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015».

Λεπτό προς λεπτό όλες οι δραματικές εξελίξεις

 

 

12:45 Πώς βγαίνουν οι αριθμοί για το δημοψήφισμα της Κυριακής. Η ζαριά μεγάλου ρίσκου του Τσίπρα. Πότε μπορεί το δημοψήφισμα να θεωρεί άκυρο. Οι κομματικές γραμμές, οι ψηφοφόροι και οι σίγουρες απώλειες. Διαβάστε περισσότερα »

12:40 Στα 1,8 δισ. το κόστος ενός Grexit για τη Σλοβενία. Έχει δώσει 263,68 εκατ. ευρώ και 1,55 δισ. σε εγγυήσεις. Διαβάστε περισσότερα »

12:38 Τετ α τετ Μέρκελ - Γκάμπριελ για την Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Διαβάστε περισσότερα »

12:28 Στάση πληρωμών από τους πολίτες λόγω των εξελίξεων. Ελάχιστοι σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Διαβάστε περισσότερα »

12:21 Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα για παράταση στους ηγέτες της ευρωζώνης. «Το δημοψήφισμα είναι κυρίαρχο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων». Διαβάστε περισσότερα »

12:17 Έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες η Τράπεζα Πειραιώς. Σε λύση και όχι αδιέξοδο ευελπιστούσε ο διευθύνων σύμβουλος Άνθιμος Θωμόπουλος. Διαβάστε περισσότερα »

12:16 Χωρίς προβλήματα οι συναλλαγές για τους τουρίστες. Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Διαβάστε περισσότερα »

12:02 Δυνατές φωτογραφίες από την Ελλάδα των capital controls. Πρωτόγνωρες εικόνες μέσα από το φωτογραφικό φακό. Δείτε τις εικόνες »

11:59 Telegraph: Η ταπείνωση της Ελλάδας θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους. «Αυτό είναι το μεγάλο ιδεώδες πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η Ε.Ε.;». Διαβάστε περισσότερα »

11:49 Φ. Ολάντ: Η παραμονή στο ευρώ το πραγματικό δίλημμα του δημοψηφίσματος. «Το δημοψήφισμα είναι επιλογή ανάμεσα σε ευρώ ή πιθανή έξοδο». Διαβάστε περισσότερα »

11:45 Ν. Παππάς: Ιδού το ανύπαρκτο τελεσίγραφο. «Ζητάνε να πούμε "ναι" σε όλα». Διαβάστε περισσότερα »

11:42 Συνεδριάζει ο επιχειρηματικός κόσμος για την κρίση. Κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι από τους προέδρους των Επιμελητηρίων. Διαβάστε περισσότερα »

11:37 Ε. Βενιζέλος: Ανεύθυνο, τυφλό και προσχηματικό το «όχι» του Τσίπρα. Άρθρο παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το «ναι» στο δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

11:11 Αυτή είναι η πρόταση που δεν μάθαμε ποτέ. Διαβάστε στα ελληνική την τελική πρόταση Γιούνκερ. Διαβάστε περισσότερα »

10:57 Spiegel: Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη χρεοκοπία. «Μήπως η Μέρκελ έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες;». Διαβάστε περισσότερα »

10:43 Συναλλαγές μόνο με το Δημόσιο ανακοίνωσε η ΤτΕ. Καμία άλλη συναλλαγή μέχρι τις 6 Ιουλίου. Διαβάστε περισσότερα »

10:40 Προβλήματα στη διακίνηση προϊόντων με αντικαταβολή. Εταιρείες κούριερ έχουν «παγώσει» τη διαδικασία. Διαβάστε περισσότερα »

10:34 Reuters: Η Ελλάδα σε σοκ με κλειστές τράπεζες. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πληρωμή στο ΔΝΤ. Διαβάστε περισσότερα »

10:28 Συναγερμός στα Ηλύσια Πεδία με φόντο την Ελλάδα. Μίνι υπουργικό συγκαλεί ο Ολάντ. Διαβάστε περισσότερα »

10:25 Μίνι «κραχ» στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Διαβάστε περισσότερα »

10:22 Χωρίς ακυρώσεις οι κρατήσεις για κρουαζιέρες. Η μόνη οδηγία στους τουρίστες είναι να έχουν μαζί τους αρκετά χρήματα. Διαβάστε περισσότερα »

10:16 Κομισιόν: Δεν θα κατατεθούν νέες προτάσεις από τον Γιούνκερ. Διαψεύδει τον Μοσκοβισί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαβάστε περισσότερα »

10:09 «Δεν φτάνουν τα χρήματα για αναλήψεις έξι ημερών». Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις ο Χιούγκο Ντίξον του Reuters. Διαβάστε περισσότερα »

09:57 Ανοίγουν 70 υποκαταστήματα της Εθνικής για να δοθούν οι συντάξεις. Οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά και θα δοθούν σε ολόκληρες. Διαβάστε περισσότερα »

09:53 Τίτλοι αβεβαιότητας στα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων. Δραματικοί τόνοι και μια αναφορά στην Αργεντινή. Διαβάστε περισσότερα »

09:45 Πώς καλύπτουν οι εφημερίδες τα capital controls. Δείτε τα πρωτοσέλιδα »

09:41 Η Κομισιόν εγκρίνει για την ώρα τα capital controls. Ζητάει να αποκατασταθεί γρήγορα η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων. Διαβάστε περισσότερα »

09:33 Μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Έντονες ανησυχίες για την ελληνική οικονομία. Διαβάστε περισσότερα »

09:14 Π. Μοσκοβισί: Απέχουμε μόλις λίγα εκατοστά με την Ελλάδα. «Να ψηφίσει "ναι" ο Τσίπρας στο δημοψήφισμα». Διαβάστε περισσότερα »

09:11 Θ. Φωτίου: Υπήρχε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης. «Δεν είμαστε εξουσιομανείς, θα σηκωθούμε από την καρέκλα». Διαβάστε περισσότερα »

08:49 Ουρές συνταξιούχων σε ΑΤΜ για τις συντάξεις τους. Έχουν σπεύσει από τις πρώτες πρωινές ώρες. Διαβάστε περισσότερα »

08:40 Οι γκρίζες ζώνες των capital controls. Πάγωσαν οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες. Διαβάστε περισσότερα »

08:33 BBC: Η «κολασμένη» τραπεζική αργία της Ελλάδας. Ο Robert Peston εκτιμά πως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και μετά τις 7 Ιουλίου. Διαβάστε περισσότερα »

08:28 Δωρεάν συγκοινωνίες όσο είναι κλειστές οι τράπεζες. Ποια Μέσα αφορά. Διαβάστε περισσότερα »

08:15 Κανονικά λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο. Δεν επηρεάζονται από τις όποιες αποφάσεις στην Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα »

07:59 «Βουλιάζει» το ιαπωνικό χρηματιστήριο. Άνοιξε με πτώση 2,4% και απώλειες 516 μονάδων. Διαβάστε περισσότερα »

07:47 Πιέσεις Λιου για συμφωνία και αναδιάρθρωση χρέους. Επικοινωνία και με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Διαβάστε περισσότερα »

07:31 Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για capital controls, συντάξεις, μισθούς και κάρτες. Διαβάστε τις απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Κλειστές οι τράπεζες τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Διαβάστε περισσότερα »

07:24 Παράθυρο σύγκλισης από την πολιτική παρέμβαση Γιούνκερ. Διάγγελμα στον ελληνικό λαό από τον επικεφαλής της Κομισιόν. Διαβάστε περισσότερα »

06:53 Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα στη σκιά του capital control. Ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση, τονίζουν στο Μαξίμου. Διαβάστε περισσότερα »

02.47 Μέχρι τις 6 Ιουλίου θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες. Διαβάστε περισσότερα »

02.32 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Διαβάστε περισσότερα »

02.09 Ενημέρωση της κυβέρνησης προς τους τουρίστες για τα capital controls. Διαβάστε περισσότερα »

02.06 Κατρούγκαλος: Το δημοψήφισμα είναι συνέχιση διαπραγμάτευσης με καλύτερα μέσα. Διαβάστε περισσότερα »

01.51 Τι είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο τελευταίο Eurogroup. Διαβάστε περισσότερα »

00.49 Με πτώση του ευρώ άνοιξαν οι χρηματαγορές στην Ασία. Διαβάστε περισσότερα »

00.24 Τα Σκόπια περιορίζουν τις εκροές κεφαλαίων στην Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα »

00.01 Βενιζέλος: Ο Τσίπρας είχε σχέδιο και μας δούλευε. Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 28 Ιουνίου

23.55 Υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα τάσσεται η ΔΗΜΑΡ. Διαβάστε περισσότερα »

23.45 Ουρές στα ATM μετά την ανακοίνωση των capital controls. Διαβάστε περισσότερα »

23.03 Οι ΗΠΑ καλούν Ευρώπη και ΔΝΤ να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποφυγή Grexit. Διαβάστε περισσότερα »

22:14 Εισήγηση για κλειστές τράπεζες μέχρι το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

22:07 Μητσοτάκης: Οι κλειστές τράπεζες έχουν την υπογραφή Τσίπρα. Διαβάστε περισσότερα »

21:59 Ομαλή η λειτουργία της αγοράς καυσίμων. Διαβάστε περισσότερα »

21.51 Ακύρωση του «δημοψηφίσματος-παρωδία» ζητά ο Σαμαράς. Διαβάστε περισσότερα »

21.48 Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για το ύψος αναλήψεων στα ΑΤΜ. Διαβάστε περισσότερα »

21.36 Δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ για Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα »

21.30 Κυβέρνηση: Τι ζητούν οι θεσμοί. Διαβάστε περισσότερα »

21.26 Τι σημαίνουν για την αγορά και τους πολίτες οι κλειστές τράπεζες. Διαβάστε περισσότερα »

21.18 Τρίμηνη παράταση του προγράμματος ζητά ο Φερχοφσταντ. Διαβάστε περισσότερα »

21.17 Διαδηλωτές έκαψαν 5ευρα έξω από τα γραφεία της Ε.Ε. Διαβάστε περισσότερα »

kaps1

21.08 Τσίπρας: Ο φόβος δε θα μας κερδίσει. Διαβάστε περισσότερα »

20.49 Νέα επικοινωνία Ομπάμα με Μέρκελ για την Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα »

20.46 Στα διεθνή ΜΜΕ η επιβολή capital controls στην Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα »

20.17 ΝΔ: Ο πιο επικίνδυνος και ανεύθυνος πρωθυπουργός που γνώρισε η χώρα. Διαβάστε περισσότερα »

19:56 Κλειστές θα μείνουν τη Δευτέρα οι τράπεζες. Διαβάστε περισσότερα »

19.42 Μαξίμου: Το κείμενο της Κομισιόν δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση. Διαβάστε περισσότερα »

19.27 Αναλυτικά η πρόταση που θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν οι Έλληνες. Διαβάστε περισσότερα »

19.06 Γεννηματά: «Ναι» στην Ευρώπη, «Ναι» στο ευρώ. Διαβάστε περισσότερα »

18.54 Απογοητευμένη, αλλά πρόθυμη να συνεχίσει τις συνομιλίες η Λαγκάρντ. Διαβάστε περισσότερα »

18.51 Βενιζέλος: Η θεσμική διολίσθηση της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό. Διαβάστε περισσότερα »

18.46 Βαρουφάκης: Θα λάβουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα. Διαβάστε περισσότερα »

18.07 Και σήμερα γίνεται… της αναλήψεως. Διαβάστε περισσότερα »

kem2

17.43 Γιούνκερ: Αυτή είναι η πρόταση των Θεσμών. Διαβάστε περισσότερα »

16.57 «Βλέπει» παραίτηση Στουρνάρα ο Spiegel. Διαβάστε περισσότερα »

16.05 Βαρουφάκης: Εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι για διαπραγμάτευση. Διαβάστε περισσότερα »

15.40 Τι είναι τα capital controls. Διαβάστε περισσότερα »

15.29 Βαρουφάκης: Δεν προκρίνω τα capital controls. Διαβάστε περισσότερα »

15.25 Παράταση του ELA χωρίς αύξηση αποφάσισε η ΕΚΤ. Διαβάστε περισσότερα »

14:16 Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση εξετάζει capital control και κλείσιμο τραπεζών τη Δευτέρα. Διαβάστε περισσότερα »

13:03 Παρέμβαση Σημίτη για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Διαβάστε περισσότερα »

12:47 Οι ημερομηνίες σταθμοί που κρίνουν την τύχη της Ελλάδας. Διαβάστε περισσότερα »

12:03 Αυτά είναι τα μέτρα που μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

11:55 Κρούγκμαν: Γιατί είναι σωστό το δημοψήφισμα του Τσίπρα. Διαβάστε περισσότερα »

11:46 BBC: Η ΕΚΤ διακόπτει τη στήριξη στις ελληνικές τράπεζες. Διαβάστε περισσότερα »

10:40 Βαλαβάνη: Και η Ευρωζώνη είναι κοντά στο ατύχημα. Διαβάστε περισσότερα »

09:57 Μοσκοβισί: Να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Διαβάστε περισσότερα »

09:11 Βούτσης: Δεν έχουμε διαβεβαιώσεις από τον Ντράγκι. Διαβάστε περισσότερα »

07:17 Λαγκάρντ: Όταν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να μιλήσουν, θα το κάνουμε. Διαβάστε περισσότερα »

07:03 Η ώρα της αλήθειας για τα σενάρια για τις τράπεζες. Διαβάστε περισσότερα »

06:47 «Το ευρώ μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά». Διαβάστε περισσότερα »

06:39 Σουλτς: Η πόρτα είναι και θα είναι ανοιχτή. Διαβάστε περισσότερα »

06:32 Σόιμπλε: Από τους Έλληνες εξαρτάται αν θα μείνουν στο ευρώ. Διαβάστε περισσότερα »

06:24 Παυλόπουλος: Θα ασκήσω στο ακέραιο το καθήκον μου για το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

02:56 Εγκρίθηκε από τη Βουλή το δημοψήφισμα. Υπέρ ψήφισαν 178 και κατά 120. Διαβάστε περισσότερα »

01:52 Στη Βουλή ο Βαρουφάκης μετά το Eurogroup. Επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και γύρισε για την ψηφοφορία. Διαβάστε περισσότερα »

01:43 «Τα κοινοβούλια δεν εκβιάζονται από εξωθεσμικούς παράγοντες». Κωνσταντοπούλου: Κανένας πολίτης δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό από τη Δημοκρατία. Διαβάστε περισσότερα »

01:22 «Δεν θα ζητήσουμε την άδεια του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ για το δημοψήφισμα». Α. Τσίπρας: Κάνουμε αυτό που δεν τολμήσατε, να αντισταθείτε. Διαβάστε περισσότερα »

ΤΣΙΠΡΑΣ

01:15 «Νίκη της Ελλάδας και φάρος για την Ευρώπη το Όχι». Ν. Παππάς: Ο ελληνικός λαός δεν μας έδωσε εντολή προσχηματικής διαπραγμάτευσης. Διαβάστε περισσότερα »

00:50 «Η Γερμανία και το ΔΝΤ θέλουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα». Οργισμένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Διαβάστε περισσότερα »

00:26 Δεκάλεπτη διακοπή στη συνεδρίαση της Βουλής με παρέμβαση Τσίπρα. Ζήτησε να επιστρέψει ο Αντώνης Σαμαράς. Διαβάστε περισσότερα »

00:19 Διέκοψε την ομιλία του και έφυγε ο Αντώνης Σαμαράς. Αποχώρησε από τη Βουλή η ΚΟ της ΝΔ – Ένταση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διαβάστε περισσότερα »

ΣΑΜΑΡΑΣ

00:16 «Η πρόταση σέρνει τη χώρα έξω από την Ευρώπη». Σαμαράς: Αποτύχατε σε όλα δραματικά και με πάταγο. Διαβάστε περισσότερα »

00:14 «Να ξεχάσει η Ελλάδα την παράταση για την αποπληρωμή των δόσεων». Σκληραίνει ακόμα περισσότερο την στάση του το ΔΝΤ. Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 27 Ιουνίου

23:27 «Κάνετε ένα σόου σε κοινή θέα». Τι απάντησε ο Νίκος Βούτσης στο Θεοδωράκη μετά την επίθεσή του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε περισσότερα »

23:32 Πολιτική κόντρα στην Κύπρο με φόντο την Ελλάδα. Το ΕΔΕΚ ζητά εξηγήσεις για τη στάση του υπ. Οικονομικών στο eurogroup. Διαβάστε περισσότερα »

23:24 «Τη Δευτέρα οι τράπεζες μπορεί να είναι κλειστές». Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Διαβάστε περισσότερα »

23:17 «Εγώ δεν έχω δουλέψει για νταβατζήδες της διαπλοκής». Πώς απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Σταύρο Θεοδωράκη. Διαβάστε περισσότερα »

23:10 Πώς καλύπτουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις οι εφημερίδες της Κυριακής. Δείτε τα πρωτοσέλιδα. Διαβάστε περισσότερα »

22:56 Θεοδωράκης: Ποτέ δεν ζήσατε από την δουλειά σας, είστε κομματικοί υπάλληλοι. Σκηνές… σκληρού ροκ στη Βουλή - Δείτε τα βίντεο. Διαβάστε περισσότερα »

 

22:43 Πολιτική θύελλα στη Βουλή στη σκιά του ευρωπαϊκού μπλόκου. Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία. Διαβάστε περισσότερα »

22:28 Σφοδρή αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου – Κουτσούμπα. «Πολλά σχόλια ακούμε. Κάποιοι τα ανέχονται, εμείς όχι». Διαβάστε περισσότερα »

22:20 «Αυτοκτονική επιλογή το δημοψήφισμα». Ε. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση νομίζει ότι παγιδεύει την αντιπολίτευση. Διαβάστε περισσότερα »

22:04 Η ζωή συνεχίζεται σε Γκάζι και Σύνταγμα. Δείτε το φωτορεπορτάζ »
721:58 «Θα κάνουμε τα πάντα να μην μολυνθεί η Ευρωζώνη». Σόιμπλε: Στις κρίσεις καμιά φορά ενισχύεται η Ευρώπη. Διαβάστε περισσότερα »

21:52 Ξέσπασε σε λυγμούς στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος. «Μας ζητούν να καταργήσουμε την Ελλάδα» είπε μέσα σε συναισθηματική φόρτιση. Διαβάστε περισσότερα »

21:49 «Θα υποστηρίξουμε τους Έλληνες και την Ελλάδα όποτε χρειαστεί». Γ. Ντάισελμπλουμ: Θα διατηρήσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη με όλα τα μέσα. Διαβάστε περισσότερα »

20:51 Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ευρωπαίων ηγετών μετά την ομιλία Τσίπρα. Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον έλληνα πρωθυπουργό. Διαβάστε περισσότερα »

20:43 Στον ΠτΔ αύριο ο Αντώνης Σαμαράς. Το αίτημα έγινε από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ. Διαβάστε περισσότερα »

20:30 Τι είναι τα capital controls. Το ύστατο μέτρο για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος. Διαβάστε περισσότερα »

ΑΤΜ

20:12 Πρόταση μομφής ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία. Βουλευτές, αυτή την ώρα συλλέγουν υπογραφές. Διαβάστε περισσότερα »

20:02 «Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις». Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν, λέει το Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάστε περισσότερα »

20:01 ΕΚΤ: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Ενδεχομένως και αύριο η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας. Διαβάστε περισσότερα »

20:00 Ν. Βούτσης σε Κ. Μητσοτάκη: Θα σκεφτούμε την πρόταση για εκλογές. Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για υποκρισία. Διαβάστε περισσότερα »

19:49 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ: Ό,τι απόφαση και να πάρει το Eurogroup ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει. Διαβάστε περισσότερα »

19:30 Γ. Βαρουφάκης: Αν υπάρξει συμφωνία θα πούμε στο λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα. Απόφαση του Ντάισελμπλουμ η συνέχιση της συνεδρίασης χωρίς την Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα »

19:20 Χωρίς την υπογραφή Βαρουφάκη το ανακοινωθέν του Eurogroup. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι κρίνεται απαραίτητο» λένε οι υπουργοί Οικονομικών. Διαβάστε περισσότερα »

19:01 Αμφισβητεί τη δημοκρατικότητα του Eurogroup ο Βαρουφάκης. «Η απόρριψη της επέκτασης κάνει μόνιμο κακό στην αξιοπιστία του». Διαβάστε περισσότερα »


18:39 Στο τραπέζι του Eurogroup το Plan B. Σε εξέλιξη η πρώτη πράξη της απομόνωσης. Διαβάστε περισσότερα »

18:37 Γ. Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα εκπνέει, θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις. Λυπημένοι οι 18 υπουργοί Οικονομικών για την απόφαση της Ελλάδας. Διαβάστε περισσότερα »

18:22 Τι σημαίνει η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup. Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Σε ποια κατάσταση θα βρεθεί η Ελλάδα μετά την Τρίτη. Διαβάστε περισσότερα »

18:09 Διακοπή στο Eurogroup και θα συνεχίσουν με τον Βαρουφάκη εκτός αίθουσας! Διαβάστε περισσότερα »

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

18:07 Οι εταίροι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω αλλά… Η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα, λένε κοινοτικές πηγές. Διαβάστε περισσότερα »

17:55 Διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup. Πληροφορίες πως δεν έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα για παράταση. Διαβάστε περισσότερα »

17:40 Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης πριν το αδιέξοδο. Τα 21 σημεία που παραμένουν στο τραπέζι εφόσον αποσυρθεί η πρόταση των Θεσμών. Διαβάστε περισσότερα »

17:38 Προς συμβολικό δημοψήφισμα και η Ιταλία. «Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση» λένε κύκλοι της ιταλικής κυβέρνησης. Διαβάστε περισσότερα »

17:29 Αυξάνονται οι περιπολίες γύρω από τα ΑΤΜ. Ανακαλούνται οι άδειες των αστυνομικών μόλις περάσει η πρόταση του δημοψηφίσματος. Διαβάστε περισσότερα »

19:18 Αλ. Στουμπ: Το Σχέδιο Β έχει γίνει Σχέδιο Α. Δυσάρεστη έκπληξη το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

17:07 Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να πιάσει το απλωμένο χέρι των εταίρων της. Καλή πρόταση των πιστωτών στο τραπέζι. Διαβάστε περισσότερα »

16:53 Στάση αναμονής από την Ουάσιγκτον. Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για την Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα »

16:51 Το «τσίρκο», ο εμφύλιος και η δικτατορία του ευρώ που «έσκασε». Ποικίλα σχόλια Γερμανών πολιτικών για το ελληνικό δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

16:30 Κυβερνητική πηγή: Το «ναι» δεν σημαίνει εκλογές. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο ηγετών - Αν έχουμε τη δυνατότητα την Τρίτη θα πληρώσουμε το ΔΝΤ. Διαβάστε περισσότερα »

16:16 Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΠΑΣΟΚ. Ε. Βενιζέλος: Η πρόταση πάσχει από πρόδηλες αντισυνταγματικότητες. Διαβάστε περισσότερα »

16:15 Β. Φάιμαν: Διαπραγματεύσεις στο θέμα της Ελλάδας μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρέπει να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους, επισημαίνει και στηρίζει την Αθήνα. Διαβάστε περισσότερα »

16:06 Γ. Βαρουφάκης: Πρέπει να μείνουν ανοικτές οι τράπεζες. Τι θα πει μέσα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών. Διαβάστε περισσότερα »

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

16:02 Κ. Λαγκάρντ: Δείξαμε ευελιξία στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο στόχο. Διαβάστε περισσότερα »

ΛΑΓΚΑΡΝΤ

15:53 Ν. Παππάς: Τίποτα δεν σταματά το δημοψήφισμα. Οι εταίροι ήταν τόσο σκληροί απέναντί μας που συμπόνεσα και τους προηγούμενους, είπε! Διαβάστε περισσότερα »

15:44 Πρόταση δημοψηφίσματος θα καταθέσει και το ΚΚΕ. Θα προτείνει «όχι» στις προτάσεις των θεσμών και της κυβέρνησης. Διαβάστε περισσότερα »

15:41 Μετά το Eurogroup η συνάντηση Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Ντράγκι. Επαφές μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα. Διαβάστε περισσότερα »

15:36 Φ. Σόιμπλε: Το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Η Ελλάδα αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις. Διαβάστε περισσότερα »

ΣΟΙΜΠΛΕ

15:28 Ζ. Κωνσταντοπούλου: Θεσμικά ενήμερος ο Παυλόπουλος. Να μη σέρνεται ως υπαινιγμός ότι μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία. Διαβάστε περισσότερα »

15:18 Απόσυρση της πρότασης εισηγείται το Euroworking Group. Ξεκινάει σε λίγη ώρα το Eurogroup. Διαβάστε περισσότερα »

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

15:12 Π. Μοσκοβισί: Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα. Θα ακούσουμε το Βαρουφάκη και θα αποφασίσουμε για παράταση. Διαβάστε περισσότερα »

15:08 Ε. Βενιζέλος σε Π. Παυλόπουλο: Όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια. Έκκληση να τοποθετηθεί για την αντισυνταγματικότητα της πρότασης δημοψηφίσματος. Διαβάστε περισσότερα »

15:05 Γ. Ντάισελμπλουμ: Θα ακούσουμε τις απόψεις της Ελλάδας και συζητήσουμε για τις όποιες συνέπειες. Έκλεισαν οι πόρτες σε νέες συζητήσεις. Διαβάστε περισσότερα »

1505

14:42 ΚΚΕ: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και εξαπατά τον λαό. Κάλεσμα για απόρριψη τόσο της πρότασης των θεσμών όσο και της κυβέρνησης. Διαβάστε περισσότερα »

14:34 «Στο Βερολίνο και όχι στην Αθήνα βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα της Ευρωζώνης». Δήλωση έκπληξη από τον πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Διαβάστε περισσότερα »

14:27 Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα πως έχει το λαό μαζί της. Δεν στέκει η ένσταση αντισυνταγματικότητας. Διαβάστε περισσότερα »

14:22 Ε. Βενιζέλος: Υπάρχει δημοψήφισμα χωρίς ερώτημα; Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε περισσότερα »

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

14:12 Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία για το δημοψήφισμα. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί με 151 θετικές ψήφους. Διαβάστε περισσότερα »

14:10 Πρόταση μομφής ετοιμάζει η ΝΔ. Μπλοκάρεται η διαδικασία ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

14:05 Αλ. Φλαμπουράρης: Πάμε σε εκλογές αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι». Και να αποσύρει το Eurogroup την πρόταση των θεσμών, δεν πέφτει το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

14:01 Κινητικότητα στα ΑΤΜ και σε Κρήτη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη. Προσπάθειες της ΤτΕ για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά. Δείτε τις φωτογραφίες »

thessalioniki1

13:56 Ν. Βούτσης: Ζητάμε την καταψήφιση του τελεσιγράφου. Κάλεσμα στην αντιπολίτευση να στηρίξει την απόφαση για δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

13:52 Το καυστικό tweet του Βαρβιτσιώτη για το ΑΤΜ της Βουλής. «Δεν έκαναν καταθέσεις οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αναλήψεις κάνανε». Διαβάστε περισσότερα »

tweetr

13:50 Αυξημένη κίνηση και στα πρατήρια καυσίμων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς. Διαβάστε περισσότερα »

13:45 Η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι. Δεν αποσύρθηκε ακόμη. Διαβάστε περισσότερα »

13:43 Πού αποσκοπεί ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα. Αποφασισμένος να προχωρήσει όποιες και αν είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των Βρυξελλών. Διαβάστε περισσότερα »

ΤΣΙΠΡΑΣ

13:26 Θα καταψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα το ΠΑΣΟΚ. Πιθανό να θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Διαβάστε περισσότερα »

13:23 Τι κινήσεις ετοιμάζει η αντιπολίτευση. Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βουλή. Διαβάστε περισσότερα »

13:11 Όλο και περισσότεροι Έλληνες σηκώνουν τα λεφτά τους. Αυξάνεται ο κόσμος μπροστά από τα ΑΤΜ, χωρίς προβλήματα οι αναλήψεις. Δείτε τις φωτογραφίες »

ATM

13:09 Κυριαρχεί το θέμα της Ελλάδας στα αυστριακά ΜΜΕ. Η χώρα αποφασίζει για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Διαβάστε περισσότερα »

13:01 Φόβοι ότι δε θα εγκριθεί η ολιγοήμερη παράταση που ζητάει ο Τσίπρας. WSJ: Πρέπει να περάσει από κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών. Διαβάστε περισσότερα »

12:39 Πώς σχολιάζουν οι Podemos την απόφαση για δημοψήφισμα. Παρέμβαση με ανάρτηση στο twitter. Διαβάστε περισσότερα »

PODEMOS

12:38 M. Γλέζος: Είναι μια κρίσιμη αλλά και μεγάλη ώρα. Η επίμονη προσπάθεια των δανειστών να στραγγαλίσουν τον λαό απέτυχε. Διαβάστε περισσότερα »

12:17 Ηχηρή παρέμβαση Κώστα Καραμανλή για το δημοψήφισμα: «Άφρονες επιλογές εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες». Διαβάστε περισσότερα »

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

12:16 «Το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου». Δεν θα υπάρξει παράταση, τονίζει αξιωματούχος της ευρωζώνης. Διαβάστε περισσότερα »

12:08 Ποιες χώρες κινδυνεύουν άμεσα από ένα Grexit. Αυξάνονται οι ανησυχίες. Διαβάστε περισσότερα »

11:15 Τι έλεγε ο Τσίπρας για το δημοψήφισμα το 2011. Δείτε το βίντεο »

11:00 Οι κρίσιμες ώρες που θα κρίνουν το μέλλον ενός λαού. Η μητέρα των μαχών στο Eurogroup για επώδυνη λύση ή για τα χειρότερα. Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά και την αιφνιδιαστική κίνηση Τσίπρα για δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

10:57 Όταν ο Βασίλης Λεβέντης μιλούσε για το… δημοψήφισμα του Τσίπρα. Δείτε το βίντεο με την «προφητεία» του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων. Διαβάστε περισσότερα »

10:48 Π. Καμμένος: Αλλάζουν όλα αν δεχτούν την ελληνική πρόταση. Μέχρι τώρα αρνήθηκαν να συζητήσουν τις ελληνικές θέσεις. Διαβάστε περισσότερα »

10:31 Πώς διαμορφώνεται η κίνηση στα ATM. Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr »

ΑΤΜ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

09:48 Πώς έφτασε στο δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δραματικές ώρες από τις Βρυξέλλες μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάστε περισσότερα »

09:29 Πώς υποδέχτηκαν οι εφημερίδες την αιφνιδιαστική κίνηση Τσίπρα. Δείτε τις πρώτες σελίδες μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Διαβάστε περισσότερα »

09:17 Καταθέτες και Ντράγκι αποφασίζουν για τις τράπεζες. Η συμπεριφορά των καταθετών κλειδί για τη σταθερότητα. Διαβάστε περισσότερα »

08:38 Οι δανειστές σκέφτονται απόσυρση της πρότασης. Αιφνιδιασμός από το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »

08:13 El Pais: Ο Τσίπρας έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Η πιρουέτα της ελληνικής κυβέρνησης. Διαβάστε περισσότερα »

07:54 Η κρίσιμη νύχτα αποφάσεων στο Μαξίμου σε εικόνες. Δείτε τις φωτογραφίες »

kr

07:05 «Δημοψήφισμα-σοκ για το μέλλον του ευρώ». Θύελλα για το τραπεζικό σύστημα βλέπουν οι αναλυτές της Telegraph. Διαβάστε περισσότερα »

06:44 «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός». Για «ανήκουστο» γεγονός κάνει λόγο άρθρο της Die Welt. Διαβάστε περισσότερα »

05:22 Γ. Παπανδρέου: Oυδεμία σχέση με το δημοψήφισμα του 2011. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην παγκόσμια ιστορία. Διαβάστε περισσότερα »

05:07 «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι». Είναι ώρα για το Plan B», δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαβάστε περισσότερα »

03:57 Ποια είναι η εικόνα έξω από τις τράπεζες τώρα. Δείτε το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr »

ethn

03:16 Ε. Βενιζέλος: Αποθέωση του τυχοδιωκτισμού, της ανευθυνότητας και της κουτοπονηριάς. Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε. Διαβάστε περισσότερα »

03:07 Το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δημοσιοποιήθηκε η ημερήσια διάταξη για τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Διαβάστε περισσότερα »

02:57 Σ. Θεοδωράκης: Τσίπρας και Καμμένος απέτυχαν και αποφάσισαν να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους σε τυχοδιώκτες. Διαβάστε περισσότερα »

02:38 «Τις ευθύνες για τη ζωή του την έχει πάντα ο λαός». Τι δήλωσαν υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου. Διαβάστε περισσότερα »

02:31 «Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη!». Τα πρώτα σχόλια του γερμανικού Τύπου για την ανακοίνωση δημοψηφίσματος. Διαβάστε περισσότερα »

02:23 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ «έδειξε κατανόηση» σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο. Διαβάστε περισσότερα »

02:23 Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ένα «όχι» σημαίνει ότι ιστορικά έχει σημάνει μέχρι σήμερα. Οι δανειστές επιχειρούν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση. Διαβάστε περισσότερα »

02:10 Α. Σαμαράς: Ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό. Διαβάστε περισσότερα »

ΣΑΜΑΡΑΣ

02:10 Π. Καμμένος: Η ιστορία του Έθνους γράφτηκε με «όχι». Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός «όχι» στη παράδοση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας. Διαβάστε περισσότερα »

02:00 Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα. Οι διαδικασίες προκήρυξης και διενέργειας δημοψηφισμάτων καθορίζονται από το άρθρο 44. Διαβάστε περισσότερα »

01:40 Μεγάλη κινητικότητα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Έκτακτη επικοινωνία Μέρκελ-Ολάντ. Διαβάστε περισσότερα »

01:21 Προσπάθειες Δραγασάκη να κρατηθούν ανοιχτές οι τράπεζες. Τηλεφωνική επικοινωνία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον Μάριο Ντράγκι. Διαβάστε περισσότερα »

01:08 «Αποδέχεστε ή όχι την πρόταση των δανειστών». Δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Τι καλείται να επιλέξει ο ελληνικός λαός.  Τι προβλέπει το Σύνταγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μια περήφανη δημοκρατική απάντηση. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο »

00:55 Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από τον Τσίπρα. «Ναι» ή «όχι» στην συμφωνία έτσι όπως την ορίζουν οι «θεσμοί» αναμένεται να είναι η ερώτηση του δημοψηφίσματος. Διαβάστε περισσότερα »

00:47 Επιβεβαίωση Καμμένου για διάγγελμα Τσίπρα. Δυσπιστία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες. Διαβάστε περισσότερα »

00:21 Προς δημοψήφισμα οδεύει η κυβέρνηση. Αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού σε λίγη ώρα. Διαβάστε περισσότερα »

Κάντε Like το newsbeast.gr

110
σχόλια
 1. avatar Greytemples

  Η Ευρωπη φταιει που το 70% των ελληνων μετακινηθηκε στα αστικα κεντρα και ασχοληθηκε με τον "ευκολο" και -ομολογουμενως- πιο "ξεκουραστο" τριτογενη τομεα (εμποριο, υπηρεσιες) αφηνοντας την βιομηχανια να σβυσει, την αγροτικη παραγωγη στο περιθωριο και την οικονομια της χωρας να εξαρταται απο τις εισαγωγες σχεδον αποκλειστικα? (Καντε μια βολτα στο super market να δειτε ποσα λεμονια και κρεμμυδια εισαγωγης υπαρχουν.)
  Η Ευρωπη φταιει που ο καθε νεος, ειχε σαν ονειρο να διοριστει σε καποιο φορεα σε ενα αστικο κεντρο αφηνοντας την επαρχια να σβυνει και θεωρουσε "μπαναλ" το να δουλεψει στο κτημα ή στην φαμπρικα?
  Η Ευρωπη φταιει που οι περισσοτεροι Ελληνες μεταναστες του 60 και του 70, πηγαν αφραγκοι σε ξενους τοπους (Γερμανια, Καναδα, Αμερικη, Αυστραλια), εστρωσαν τον πωπο τους στη δουλεια και μεγαλουργησαν ειτε στον εμπορικο ειτε στον επιστημονικο τομεα?
  Η Ευρωπη, ΦΤΑΙΕΙ, στο οτι παρεχει ενα σταθερο οικονομικο περιβαλλον στο οποιο ολοι κοιταξαν να βγαλουν τα λεφτα τους, αντι να κανουν επενδυσεις στην Ελλαδα. Αλλα πειτε μου, οταν η χωρα σου σε θεωρει ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ κλεφτη, οταν η Εφορια ερχεται σε μια επιχειρηση και δηλωνει ευθαρσως "ηλθα να βγαλω προστιμο δεκα χιλιαδες, εκατο χιλιαδες, ενα εκατομμυριο", (δεν εχει σημασια ποσο αλλα θεωρει οτι την εχεις κλεψει ακομα κι αν δεν την εχεις κλεψει), οταν σε φορολογει για καθε σου κινηση, γιατι να αφησεις τα χρηματα σου εδω και να επενδυσεις και να μην τα βγαλεις στην "κακη" Ευρωπη?

  1. avatar Greytemples

   -συνεχεια 4 - ξεκιναει 2 αρθρα πιο κατω

   (για να μην παρεξηγουμαι, ΔΕΝ εχω χρηματα για να βγαλω. Και δεν εβγαλα ποτε μου χρηματα στο εξωτερικο. Αλλα επεχειρησα στην Ελλαδα. Και μετα απο 30 χρονια επιχειρειν, ειμαι απο εκεινους τους τυχερους που δεν στηνονται στο ATM. Μην βιαστειτε να με κατηγορησετε... δεν στηνομαι στο ΑΤΜ γιατι ΔΕΝ ΕΧΩ λογαριασμο, ΔΕΝ ΕΧΩ χρηματα στην τραπεζα.)

   Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχω κριση και λογικη.

   Τα μετρα ειναι επαχθη. Συμφωνω. Αλλα αν ειμασταν εμεις στην θεση των δανειστων, δεν θα καναμε τα ιδια? δεν θα θελαμε μια διασφαλιση οτι θα παρουμε τα λεφτα μας πισω?

   Αν αυτος στον οποιο εμεις δανεισαμε χρηματα, μας πει "δεν στα δινω" μια φορα, ποσοι απο εμας θα του ξαναδιναμε?

 2. avatar punentes

  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ "ελληνες" ΕΒΑΛΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΟ ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!

 3. avatar Greytemples

  Μας τα δανεισαν με το ζορι? Η τα ζητησαμε?
  Οταν δανεισεις σε καποιον χρηματα, δεν εχεις την απαιτηση να τα παρεις πισω?
  Οταν αυτος ο καποιος, σου ζηταει κι αλλα δανεικα για να σου ξεπληρωσει τα προηγουμενα και σου λεει "θα στα δωσω κι αυτα".. η πρωτη σου ερωτηση ποια ειναι? "Σιγουρα? Θα τα εχεις?".. κι αμεσως μετα θα αρχισεις να ανησυχεις μηπως αυτος τελικα δεν εχει και σου "φαει" αυτα που σου χρωσταει.
  Απλοικο? ναι. Αλλα δεν διαφερει πολυ απο την πραγματικοτητα.
  Η Ευρωπη φταιει που ζουμε με δανεικα τα τελευταια 100 χρονια?
  Η Ευρωπη φταιει που Ελληνες πολιτικοι ολων των κυβερνησεων, κατασπαταλησαν, διασπαθησαν και καταχραστηκαν τα χρηματα της Ελλαδος - του κοσμου- για ιδια συμφεροντα?
  Η Ευρωπη φταιει που οι Ελληνικες κυβερνησεις, για να διασφαλισουν τις πελατειακες σχεσεις τους με τους ψηφοφορους τους, δημιουργησαν ενα υδροκεφαλο, τερατομορφο αλλα και αντιπαραγωγικο δημοσιο τομεα που κοστιζει πολυ περισσοτερο απο οσο αποδιδει και τον ειχαν διασφαλισμενο με μια μονιμοτητα καθαρα πελατειακης αντιληψης?
  Η Ευρωπη φταιει που ο καθε βουλευτης - βΟλευτης- προσπαθουσε να διορισει "ξαδελφια", "ανηψια" και καθε λογης ανικανους σε οποιοδηποτε τομεα του ελληνικου κρατους για να παιρνει μισθο χωρις να εχει τα φοντα, τις ικανοτητες, τις γνωσεις και χωρις να κανει παραγωγικο εργο, σαν ανταλλαγμα για την προηγουμενη αλλα και την επομενη ψηφο?
  (Συνεχιζεται σε επομενο)

  1. avatar Greytemples

   - συνεχεια
   Η Ευρωπη φταιει που για δεκαετιες ολοκληρες, πολυθεσιτες επαιρναν παχυλους μισθους απο ανυπαρκτα - αορατα ή απλα αχρηστα νομικα προσωπα δημοσιου δικαιου και κανεις δεν εβγαζε αχνα?
   Η Ευρωπη φταιει που ασυνειδητοι ιδιωτες διαπραγματευοντουσαν με τον δημοσιο τομεα αποκομιζοντας δισεκατομμυρια - και φυσικα παρεχοντας τις αναλογες μιζες σε ασυνειδητους πολιτικους- κανοντας το κοστος του κρατους βαρυ κι ασηκωτο?
   Η Ευρωπη φταιει που το ονειρο καθε μανας και καθε πατερα ηταν και ειναι να "βαλει" το παιδι του στο Δημοσιο για να μην εχει προβλημα - και πρωτιστως με "Μεσο" γιατι το παιδι μπορει και να μην ειχε τα ουσιαστικα ή τυπικα προσοντα να μπει, αλλα απαξ και εμπαινε, καλειτο ο καθε φορολογουμενος να συνεισφερει για τον μισθο του?
   Η Ευρωπη φταιει που ολοι οι Ελληνες καταναλωτες επαιρναν το ενα "διακοποδανειο", "εορτοδανειο", "καταναλωτοδανειο" -και δεν ξερω κι εγω τι δανεια ακομα- μετα το αλλο, για να ικανοποιησουν τις καταναλωτικες ορεξεις τους (μη και δεν αποκτησουμε ολοι 42αρα τηλεοραση, κινητο και τουλαχιστον 2 αυτοκινητα - το ενα jeep βεβαιως βεβαιως)- με αποτελεσμα να μην υπαρχει μικροαστικο νοικοκυριο που να μη ειναι υπερχρεωμενο?

 4. avatar punentes

  ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ!

  ""Μέρκελ - Γκάμπριελ: Συζητάμε μόνο μετά από «ναι»""

  ""«Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, κανείς δεν θέλει να επηρεάσει τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να ξέρουν και τις συνέπειες».""

  ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ,ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

  ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΤΑΛΙΝ,ΟΠΟΥ ΑΠΛΑ ΨΗΦΙΖΕΣ ....ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.....ΕΙΝΑΙ ΡΕΒΙΖΙΟΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ!

 5. avatar Σατανάς

  Το πιο ωραίο απ όλα είναι όλοι οι συριζαίοι και λοιποί φασιστοπροοδευτικοί που σχολιάζουν παρακάτω, δεν προτείνουν ΚΑΜΙΑ εναλλακτική πέρα από τα γνωστά τροπάρια, γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένοι κτλ.. Κόλλησε η βελόνα συντρόφια? Πως θα εξασφαλίσετε εσείς ανάπτυξη μετά το "ΟΧΙ" δε μας λέτε? Με το "δεν πληρώνω"? Να δούμε τι σημαίνει αυτό για τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο εξαγωγικό χάρτη μόλις δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ....
  Από ιστορίες για Γερμανούς χορτάσαμε... Και στην τελική ποιός σας είπε ότι εμείς γουστάρουμε να χουμε τους γερμανούς επόπτες και να πληρώνουμε χαράτσια τουρκοκρατίας για να συντηρήσει το αλεξάκι τους ψηφοφόρους του????
  93% φόροι, 7% περικοπές, αυτή ήταν η πρόταση του Αλέκη.
  Και κερατάδες και δαρμένοι πάει πολύ. Κόψτε το λαιμό σας, ψηφίστε ΟΧΙ και να δω από ποιους θα τα παίρνετε για να βγάλτε τους μισθούς σας βολεμένοι.

 6. avatar Γιώργος Φαροφύλακας

  Χαχαχαχα... Πλάκα θα'χει τώρα να παρακαλάμε τον Ντάϊσεμπλουμ και τον Γιουνκέρ για μνημόνιο! Αν και μου φαίνεται πως είναι στημένο το παιχνίδι. Εγώ σαν ένθερμος υποστηρικτής του εθνικού νομίσματος και της εξόδου μας από την Ε.Ε*, (*η μόνη σωτηρία για την Ελλάδα), για να πάω να ψηφίσω θα επιθυμούσα ένα ξεκάθαρο ερώτημα περί αυτού κι όχι άτολμα μισόλογα και υπονοούμενα...

 7. avatar Kats

  Που είναι ρε παιδιά οι εμμετικοί ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να βγούν να μας βρίσουν τώρα?
  Όπως σασςτα λέγαμε 6 μήνες τώρα βγαίνουν τα πράγματα.
  Ψηφίστε ΟΧΙ να δείτε τι πάει να πεί λιτότητα και φτώχεια.
  Μέχρι τώρα κάνατε τους καμπόσους με τα λεφτά των τοκογλύφων.
  Μέχρι το δημοψήφισμα, συστήνω άφθονη αξιοπρέπεια

  1. avatar punentes

   Kats
   Σημερα, 11:21
   """"""""Που είναι ρε παιδιά οι εμμετικοί ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να βγούν να μας βρίσουν τώρα?"""
   ΚΟΡΥΦΑΙΟ!
   Ο κατα συνθηκην μονιμος υβριστης του φορουμ,και οι αλλοι πολλαπλοι λογαριασμοι,ενω ξεκιναει και βριζει (εμμετικοί ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ),θελει να τον ....βρισουν!!!!!!!!!
   ΕΛΕΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ!
   Αυτοι θα ψηφισουν ΝΑΙ?
   ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ!

 8. avatar τετραγωνακιας

  αστο τσιπρα σου βαρεσανε τα νταουλια απο εκει που ηταν να τους βαρεσεις κλαψε τωρα στους ευρωπαιους σαν βρεγμενη γατα, εαν νομιζεις οτι ριχνοτας την ευθηνη στον λαο λεγοντας για την δημοκρατια γελιεσε τα νταουλια τα βαρας σε μας εισαι ανευθηνος ,ανεπαρκης δες τι ελεγες προεκλογικα δες πως κοροιδεψες τον λαο αφου πηγες χωρις πλανο χωρις χαρτια στις διαπραγματευσεις μας κοροιδευσες, θα σου πω κατι παπανδρεου λεφτα υπαρχουν πηρε την εξουσια μετα καστελοριζο μπαινουμε στο μνημονιο μετα δημοψηφισμα παμε σε σενα θα σκισω τα μνημονια θα τους βαρεσω τα νταουλια, γκου μερκελ ,αξιοπρεπεια πηρες την εξουσια μετα ουτε μνημονια εσκισες αντιθετος τα κρατησες και εφερες αλλα με τις δικες σου προτασεις νταουλια δεν βαρεσες στα βαρανε μαζι και μας γκου μερκελ αστο παει μετα δημοψηφισμα 1 ωρα τα ξημερωματα φοβουμενος τις αντιδρασεις του κοσμου αναδρο και ατιμο τελειος στον λαο, δειτε ομοιοτητες με τον γιωργακη και δειτε ποιον ειχε συμβουλο ο γιωργακης (βαρουφακης), παει τσιπρα μας εριξες κανονικοτητα στα βραχια αυτη ειναι η αληθεια και οποιος θελει την βλεπει τι να σου πω οτι ειστε εγκληματιες

 9. avatar Βασίλειος ο Β’

  Μισθός 1000 ΕΥΡΩ γίνεται 900 ΕΥΡΩ με τα μέτρα των Ευρωπαίων και 200 ΕΥΡΩ με δραχμή.Διαλέξτε ψύχραιμα ότι σας αρέσει.

  1. avatar punentes

   300 ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ!
   ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ 50% (Που θα ειναι 30%,οσο εχει χασει δηλαδη ΗΔΗ ΤΟ ΕΥΡΩ,συν την υφεση 30%),θα ειναι 500 ΕΥΡΩ!
   Νασαι καλα Βασιλειε!
   ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΧΙ!

 10. avatar n1K0SsT

  Νενικήκαμεν! Ευχαριστούμε Τσίπρα,. Τι σώσιμο όμως βρε παιδάκι μου. Μεγαλειώδες!Μπράβο! Φαντάσου να τα είχες κάνει θάλασσα δηλαδή τι θα γινόταν.

 11. avatar απαπαπ

  Αν ψηφισεις ναι και παιρνεις χιλια ευρω συνταξη με το μνημονιο θα παιρεις 240 ευρω. Δεν υπαρχει καμια εγγυηση οτι δεν θα σου φορτωσουν και χειροτερα μετρα αφου δεν παιζει με υφεσιακα μετρα να εχεις ΑΕΠ 1 τα εκατο. Λοιπον κοφτε τις χαζομαρες και βαλτε τα κατω να δειτε οτι μονο το ΟΧΙ μπορει να μας σωσει απο μια αιωνια καταστροφη.
  Επισης προς ολους τους τρομολαγνους καλο πληρωμενους trolls ναι ξερεται ποιοι ειστε, το ΟΧΙ σε καμια περιπτωση δεν σημαινει εξοδο απο την ΕΕ διοτι θεσμικα δεν εχουν την δυναμη να μας βγαλουν απο την ΕΕ (οποιος διαφωνει παρακαλω να ανεβασει λινκ με τους κανονισμους της ΕΕ).
  Επιπλεον απο το ευρω να βγουμε δεν βγαινουμε επισης. Οσον αφορα τωρα τους Τουρκους κλπ που φοβαστε οτι θα μας κανουν ντου αμα ψηφισουμε οχι, ενα εχω να σας πω αμα μεινουμε σε 2 χρονια η Ελλαδα με βαση τα μνημονιακα μετρα θα εχει αφοπλιστει πληρως.

 12. avatar Σατυρος

  Ενα συνονθυλευμα απο δειλους, οπορτουνες, κλαυσιγελους ανευ περγαμηνης, αποτυχημενους, λαοπλανους σε λαθος καιρους, πρωτοι απο τους τελευταιους, στοιχηματιες της δραχμης και μπλακ-τζακηδες μπλοφαδοροι παρακμιακου καρε σε καφενειο στην Κατω Κουτρουβαλα... Αυτο ειναι το πολιτικο ελληνικό στατους. Αυτο μας αξιζει. Ειμαστε γελοιοι με βασιλιαδες τους περιχαρεις ''ελπιδο-λακαμαδες'' του Γεναρη , δεν μας αξιζει η ομορφοτερη χωρα στον κοσμο, ειναι βεβηλοι και επαισχυντα εμετικοι οσοι μιλανε για πατριδες και σημαιες ..Πισω απ την πατριδα ερχεται παντα ο κολοφωνας της βόθρινης ψυχης μας: Η ΠΑΡΤΑΛΟΤΣΕΠΑΡΑ!! Ξεχασαμε τι σημαινει ονειρο και στοχοι μεσα στον ορυμαγδο χαρτουρας και καφεινης , απαρνηθηκαμε οτι μας συνεδεσε ηθικα και αξιακα με το παρελθον για μια σελφι με τα μακαρονια με κιμα στο τραπεζι...Μαγκες κι εξυπνοι να ''μυριζομαστε'' τους αλητες δημοσιογραφους και με αντιληψη κοτας και μυαλο τσιπουρας ενωπιον χαρτογιακαδων με ''θα΄΄ και βαρυτονα ΡΕ μινορε!! Ντροπή μας..ντροπη τους.. Και ευχομαι οσο πιο δυνατα γινεται να μην επιβεβαιωθει ο ιστορικος κανονας που θελει το τελος του σαπιου να γραφεται με πόλεμο...

 13. avatar Ελευθερία

  Άντε και καλούς χορούς!!! Άρε το συρτάκι ξεκίνησε και σαν να μου φάνηκε πως άκουσα από το βάθος κάτι όργανα, σαν νταούλια και ζουρνάδες μου φάνηκε. Μπα η ιδέα μου θα ήταν ή μήπως πάλι όχι? Τι έγινε ρε παιδιά με τα χρηματιστήρια και τις κεφαλαιοαγορές? ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΟΥΛΑΚΙ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ?

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

  Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.
  Μαχάτμα Γκάντι

  1. avatar ROBOCOP

   Δεν συγκρίνεται με την ζημιά που προκάλεσε η αριστερά στην Ελλάδα.

   1. avatar Ακάλεστος

    Ποια Aριστερά ρε κολλημένε Τρόμποκοπ; Πού τη βλέπεις την Αριστερά;

 14. avatar Ελευθερία

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
  Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.
  Μαχάτμα Γκάντι

 15. avatar ΑΛΕΞΗΣ

  ξερει καποιος τι θα γινει με τους μισθους στον ιδιωτικο τομεα ??γιατι τωρα πια πληρωνουν μεσω τραπεζων!

  1. avatar punentes

   Σε εμας ακουστηκε να μπει σε φακελο,οπως παλια,αμα παραγινει!
   Αν και για τις 30 ειναι παλι...σε τραπεζα!
   ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!
   ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ 60Ε ΤΗΝ ΜΕΡΑ,ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΟΠΩΣ ΕΠΑΘΑΝ 1000000 ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!

 16. avatar ROBOCOP

  Λοιπόν συνέλληνες τα είδατε και μόνοι σας. Ότι φωνάζαμε κάποιοι απο τα Χριστούγεννα ακόμη, επαληθεύτηκε.Τότε βέβαια που κάποιοι προειδοποιούσαμε, οι σειρήνες του ΤΣΙΡΙΖΑ σας είχαν θολώσει τα μυαλα με δήθεν ελπίδες, μισθούς, συντάξεις, διασφαλισμένες καταθέσεις κλπ παραμύθια. Τώρα όμως επιστρέφουν ακόμη πιο επικίνδυνες. Τώρα το τέχνασμα τους είναι να προσπαθούν να μπλέξουν στο μυαλό σας το χρέος μας προς του δανειστές μας με δήθεν πατριωτισμούς.....με ΟΧΙ....με θερμοπύλες.....και διάφορα τέτοια. Αρκεί όμως να σκεφτεί κανείς οτι το 80% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρώην βολεμένοι ΠΑΣΟΚοι. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ οταν ηταν στο 2% έκανε πορείες στους δρόμους και έκαιγε την ελληνική σημαία. Οτι αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Τάσσονται κατά της στρατιωτικής θητείας κλπ. Όλα αυτα τα παραμύθια λοιπόν περι δήθεν πατριωτισμού αμέσως καταρρέουν. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΑΡΚΕΤΗ ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΩΣ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!

  1. avatar Σατανάς

   Ο homo sovieticus πρέπει να ναι φτωχός και εξαθλιωμένος για να ψάχνει ένα κομμάτι ψωμί όλη μέρα, να αναρωτιέται που θα πρωτοξοδέψει τα 50 ευρώ/μέρα που του αναλογούν και να μην ασχολείται με δικαιώματα και λοιπές αηδίες...
   Μη χαλάς τη σούπα, καλά το πάει ο ηγέτης μας (ο θεός να μας παίρνει χρόνια και να του δίνει ημέρες)

   1. avatar punentes

    Και ο χομο "φτωχοκαπιταλιστικους" θα ζει με λιγοτερα απο αυτα ,για να μπορει ο χομο "πλουσιοκαπιταλιστικους",να κατεβαινει με πουρα στο συνταγμα υπερ του ευρω!
    ΜΕ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ,ΑΠΟ ΧΑ,ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ UNICEF,τι μιλας για πεινα?
    Βαλτοι ειστε σημερα να μου δινετε ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΧΙ!
    Νασαι καλα και εσυ και ο Βασιλειος!

 17. avatar mygdonas

  ΚΑΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΟΝΟ ..........,ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΤΑ Ε [...]?

  1. avatar punentes

   ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!
   ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ!

 18. avatar ROBOCOP

  Που είναι τώρα ο V-R??

  1. avatar Σατανάς

   περιμένει την ισοτιμία της δραχμής για να δει πόσο πιάνουν τα φράγκα που παίρνει έξω...

 19. avatar nikos 3

  BRABO ALEXIS ME SHKOSES APO TON KANAPE MOY KAI ME ENERGOPOIHSES THETIKA PSAXNW NA BRW LEFTA EKANA XILIOMETRA POLLA
  DEN BRHKA STA ATM METRISA TO ZAXARO META KAI EPESE THETIKA SE EYXARISTW XXX NIKOS

  1. avatar M.L Gore

   Χαχαχαχαχααααα ! Είσαι θεός ! ! ! ! Αχαχαχαχαχαχαααααα ! ! ! !

 20. avatar ΣΤΑΜΑΤΗΣ

  ΟΙ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ , ΛΟΒΕΡΔΟΣ και άλλοι συνταγματολόγοι στο λόγο τους στη Βουλή είπαν οτι το δυμοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος και πήγαν στο Πρόεδρο της δημοκρατίας, επίσης συνταγματολόγο να του τα δηλώσουν και να του ζητήσουν την αρνητική απόφασή. ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡ. 2 και επιτρέπει το δημοψήφισμα σε παρόμοιες περιπτώσεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει Π.Δ.

  1. avatar Σατανάς

   Μπορείς να μας το αναλύσεις λίγο αυτό μεγάλε συνταγματολόγε, αναφέροντας κιόλας τη διάταξη αυτή που "ερμηνεύει" το σύνταγμα? Γιατί μας πιάνεις λίγο αδιάβαστους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το NEWSBEAST προτείνει...